Články  |  Foto  |  Kalendář 
Laurent Hofmann: doufám v dobrou show pro diváky
Laurent Hofmann z Belgie vloni příliš nezasáhl do bojů o titul v IRRC, ale kdo si pamatuje léta před vstupem našich do tohoto šampionátu, tak je mu tento sympaťák určitě dobře známý. Aby také ne. Třikrát šampionát ve třídě šestistovek vyhrál, několikrát jel (a vyhrával) v Těrlicku a i po loňském startu v Hengelu měl k titulu nakročeno. Pak přišel pád na TT a konec sezóny. Laurent je ale další z těch, kteří se nevzdávají a i přes vážný úraz se vrací do sedla a chce zase vyhrávat.

Ahoj Laurente. Vracíš se na motorku po vážné nehodě z loňské TT. Jak těžké to pro Tebe je?
Ahoj Milane. Je to hodně těžké. Ušel jsem dlouhou cestu z kolečkového křesla k normální chůzi a pracoval jsem hodně tvrdě, abych byl zase fit.

Jsi zase v dobré „vítězné“ kondici jako dřív?
V hlavě chci vždycky vyhrávat, ale musím být realista. Neseděl jsem na motorce od května 2014, takže se uvidí. Ale dám do toho v každém závodě všechno.

V sezóně 2014 si začal skvěle v Hengelu. Sledoval si zbytek sezóny? IRRC taky prodělalo za poslední 2 roky spoustu změn. Jaký na to máš názor?
Jasně že sledoval. Když jsem byl v nemocnici, sledoval jsem Oss přes internet. Oostende a Chimay jsem pak navštívil na kolečkovém křesle abych podpořil jezdce. Zbytek sezóny jsem sledoval na internetu. Šampionát prodělal hodně změn a podle mě to je dobrá cesta. Vidíte, že jsou třídy plně obsazené každý rok a jezdci jsou velká rodina. Opravdu pěkné…

Souhlasím. Letos plánuješ návrat do IRRC. Pojedeš i jiné závody?
Pojedu dost dalších závodů u nás v Belgii, ale další závody nepojedu. S nehodou jsem přišel i o nějaké sponzory a ty já potřebuju opravdu hodně. Doufám, že si jejich důvěru zase získám dobrými výsledky.

Jak těžké je v Belgii shánět sponzory?
Je to velmi těžké. Musím se plazit po kolenou pro každých 100e. Motorsport není tak známý, protože to není v novinách a v televizi. Takže sponzoři o to nemají takový zájem, i když hodně vyhráváš.

Tak to je stejný jako u nás. Čím jsi mimo závody?
Fakt? Myslel jsem, že je to u Vás lehčí. Vaši kluci mají MotoGP v Brně a krásné road racingové tratě. Jinak pracuji jako nezávislý kurýr pro TNT.

Jo fakt. Máme hodně jezdců, ale peněz už méně. Zpět k letošní sezóně. Jakou budeš používat techniku? Zase Kawasaki?
Bude to zase Kawasaki. Dala mi hodně dobrých výsledků a cítím se na ní sebevědomě. Kontrolu už má za sebou a teď čeká jen na mě, ať můžeme zase závodit

Vloni si přišel i o Hořice. Těšíš se tam letos?
Hodně! Závody tam se mi opravdu líbí. Viděl jsem na videích to množství diváků a tu atmosféru. Závodil jsem v roce 2012 v Těrlicku a vzpomínám si, že ten dav byl úžasný. Doufám, že budu moci v České republice předvést dobrý závod.

Jo, je tam vždycky skvělá atmosféra. Kdo je kromě tebe podle tvého názoru favoritem na titul v IRRC supersport?
Vidím tam mnoho nových jmen, které neznám ale samozřejmě mistr Joey den Besten, italský Luca Gottardi, Thomas Wendel (Kreutz) a taky rychlý Marek Červený. Doufám, že dokážeme vytvořit dobrou show pro diváky.

A ve třídě superbike?
Myslím, že to bude zase bitva mezi Didierem Gramsem a Johanem Fredriksem. Jsem ale zvědavý i na comeback Branka Srdanova a taky na Kamila Holána.

Ok. Díky za Tvůj čas a hodně štěstí do nové sezóny.
Není zač. Bylo mi potěšením. Ahoj v Hengelu!



English version

Hi Laurent. You're going back to bike after a bad accident. How difficult is it for you?
Hi Milan. Very difficult. I have come a long way. I have worked very hard to be at this point to be fit again. From a weelchair to walk again.

You're now in a good "winning" condition as before?
In my mind i always want to win but i must be realistic. I have not been on a bike since my accident in may 2014 so we will wait and see. I will give my best every race.

OK. In 2014 you started well in Hengelo. Do you watched the rest of season after your crash? IRRC experienced many changes in last 2 years. What is your opinion about it?
Offcourse i watched. When i was in the clinic i followed the race in Oss over the internet. I visited ostend and chimay in a wheelchair to support the riders and the rest of the season i followed the results on the internet. The championship changed alot yes but in a good way. U see the classes are fully booked every year and the pilots are like a big family. Really nice.

I agree. You planned comeback to IRRC this year. Will you try some other races?
I will race a few other races in belgium this year but apart to that i will not race other races this year. With my crash i lost some sponsors. Sponsors i need to race alot. I hope to re gain the confidence with good results.

How difficult is search for sponsorship in Belgium?
It is very very hard. As a matter of speaking i have to crawl on my knees to get 100€. Motorsport is not well known as it doesn´t come on tv or newspaper so sponsors are not much interested even if u have won alot.

It's the same as in the Czech Republic. What is your civil job out of racing paddock?
Really? I thought it was easy to get sponsorship in Czech republic. U guys have moto gp in Brno and lovely roadracing tracks. My job is independant courrier for TNT.

Really. We have many riders, but not a lot of money. Back to current season. What about your bike this year? Kawasaki again?
My bike is Kawasaki again. It has givin me alot of good results and i feel very confident on it. It has had his checkup and is waiting for me to race it again.

Last year you did not come to Hořice. Are you looking forward to racing there?
Alot! I really love to race there. I can see on many movies that there are alot of supporters and super atmosphere. I raced Terlicko in 2012 and i remember the crowd was awesome! I hope i can give a good race to the czech public.

In Hořice is usually more fans than in Těrlicko. It is really good atmosphere. Who is favorite for the title in IRRC supersport class this year for you? (outside of you )
I have seen a few new names so i dont know about them but for sure the new champ Joey den Besten, italian Luca Gottardi and offcourse the fast Marek Cerveny are guys who will be close. I hope together we can make a good show for the fans.

And in superbike?
I think this year will be the same battle between Johan fredriks and Didier Grams. But also i am curious about the comeback of Branko Srdanov and Kamil Holan.

OK. Thank you for your time, and good luck for this season! See you in Hengelo.
No problem. With all my pleasure. Cu in Hengelo.

Milan
comments powered by Disqus
http://www.rstmoto.cz