Články  |  Foto  |  Kalendář 
Startovní listiny pro Hořice, aneb kde hledat favority
Pořadatel závodů v Hořicích dnes zveřejnil oficiální startovní listiny a je na čase se podívat, koho přespříští víkend uvidíme na legendárním závodě 300 Zatáček Gustava Havla závodit. Přesto, že se to u road racingu těžko odhaduje, vám nabízíme i přehled favoritů jednotlivých tříd.

125 SP
Třída tradičně nabitá a počet přihlášek značně převyšuje počet míst na startu. Nechybí kompletní česká špička doplněná o pár zahraničních jezdců. Od produkčních 125 si nemůžeme přát více. Mezi favority určitě patří Radek Lamich, který už v Hořicích vyhrál pětkrát. Rychlí budou určitě otec a syn Sedlové, Petr Kolář a překvapit by mohli i domácí Marek Zima, který zná trať jako své boty a dvakrát na ní už zvítězil a mladý Lukáš Fikker.

250 CRR
Produkční 250 se plynule sloučily s těmi ostrými specifikace GP a i tak se jich přihlásilo na hořické poměry velmi málo. Jestli bude nevyzpytatelná technika sloužit, tak je jasným favoritem Wolfgang Schuster z Německa.

125 GP
Ani opravdu závodních 125 se nepřihlásilo mnoho, ale na druhou stranu se alespoň z toho počtu sejde dost jezdců. Na kulaté desáté vítězství zaútočí domácí matador Olda Podlipný, který ale poslední roky není tím nejlepším v této třídě. Silně konkurovat mu bude hlavně Patrik Kolář a Michal Savinkov. O bednu se bude určitě prát i Steffen Gramer a Christopher Eder.

Twin
Mezi dvouválci nastává zajímavá situace. Před pár lety okrajová třída má najednou tolik přihlášek, že si několik jezdců po kvalifikaci tak nějak vytáhne černého Petra a na start se nevejde. Favorit je jasný - Michal Dokoupil. Na druhou stranu mu vloni zdatně konkuroval Tuukka Korhonen a loňský vítěz Zbyněk Soukup. Na startovce jsou i letos, stejně jako Vladimír Šnajdr nebo vloni čtvrtý Marek Němeček. Skvěle to letos jede i Danu Vysloužilovi a ze zahraničních jezdců by mohl do boje o bednu zasáhnout Niklas Pfeiffer. Černým koněm závodu bude belgický Joel Smolders, který na domácích závodech patří ke špičce, ale srovnání s tou naší a hlavně to, jak si povede na těžké hořické trati je s otazníkem.

Supermono
I jednoválců se přihlásilo celkem dost a jasným favoritem je Libor Kamenický, který už má na kontě tři vítězství v této třídě. Ohrozit by ho mohl Nico Kehrer nebo Daniel Zornweg. O bednu se bude určitě prát Karel Kalina a Vítězslav Hatan. Rychlý je i Shaun Anderson, který má zkušenosti z takto těžkých tratí, ale v Hořicích nikdy nejel. Otázka také je, na jak dobře připravené technice pojede. Výhodu by také mohl mít Christopher Eder, který sice jede na motorce třetinového objemu, ale lehká a obratná Moto 3 by mohla být v Hořicích velkou výhodou.

Supersport
Šestistovek se přihlásilo hodně, ale těch opravdu špičkových jezdců se nesešlo mnoho. Silný bude hlavně střed pole. Ve startovní listině není nikdo, kdo za ideálních okolností může Marka Červeného ohrozit. Chybí tam zatím i Michal Dokoupil, který pojede jen twiny, ale snad je to jen chyba. Přijít o tento souboj by byla škoda. O bednu by mohl jet Kamil Holán, Jochen Rotter. Na bednu se ale může postavit klidně dalších 10 jezdců, protože krom těchto tří jezdců tato třída mnoho favoritů nemá. Po bedně může pokukovat Richard Sedlák, Michal Vecko, Jiří Petrla, Daryl Doerlich, nebo Wolfgang Schuster. To jsou ale jezdci, kteří ještě vloni uzavírali první desítku. Takto slabě obsazený závod šestistovek v Hořicích dlouho nejel. Doba, kdy se na čele tahal Brož, Vostárek, Pearson, Gottardi a další je zdá se pryč, ale třeba je to jen zdání.

Superbike
Mezi litry je to o něco lepší, byť jsme také už viděli lépe obsazené závody. Na startu uvidíme rekordmana Kamila Holána. Představí se i druhý nejrychlejší nováček historie okruhu Didier Grams z Německa. Na startovní listině nechybí ani Aleš Nechvátal, ale ten je zraněný a jeho start nebo případná výkonnost je trochu ve hvězdách. Na šestce bude své soupeře na litrech zlobit Marek Červený, ale nevíme, jestli to nebude spíš brát jako trénink a jestli do závodu v neděli nastoupí. Dále tu máme celou řadu jezdců, kteří sice nebudou bojovat možná o první místo, ale na bednu by to letos mohlo vyjít. Patří mezi ně třeba Pavel Tomeček, Matti Seidel z Německa, Petr Bičiště, který je letos obzvlášť rozježděný a Shaun Anderson, což je skvělý road racer, ale handicapovat ho bude nulová zkušenost s tratí a také to, že pojede na 750.

Prostě Hořice budou zase celkem slušně obsazené závody, ale už máme za sebou v tomto směru i výživnější ročníky. Postupně se ukazuje, že srpnové IRRC je jednoduše lepší závod, co se jezdecké kvality týče. I tak stojí za to o víkendu 21. – 22. května dorazit do Hořic.

Kompletní startovní listiny

Milan
comments powered by Disqus
http://www.rstmoto.cz