Články  |  Foto  |  Kalendář 
Stopa Vítězslava Bicana v Hořicích
Vítězslav Bican, který nás opustil po sobotní nehodě v Kudrnáčově zatáčce, nebyl rozhodně žádným začátečníkem. Odešel velký závodník, který v Hořicích něco dokázal. Byť neměl zrovna závodnickou postavu a nejezdil kdo ví jak hodně závodů, vždy se objevil v Hořicích a „něco zajel“.

Nerad se účastním závodů v tom, kdo vícekrát napíše na facebook R.I.P. a podobně. Víťu Bicana jsem znal jen od vidění, ale vážil jsem si ho jako velmi dobrého závodníka. Proto bych na něj nechtěl vzpomínat „ripováním“ na facebooku ani černobílou fotkou, ale připomenutím toho, co ve své závodnické kariéře dokázal.

Víťa Bican nebyl nikdy žádný drobeček a tak nějak se svou postavou na závodní motorku moc nehodil. Nebyl to ani závodník, který by se road racingu obzvlášť věnoval. Vždycky se ale objevil v Hořicích na startovce a skoro vždycky trápil i ty největší hvězdy na čele závodu. Jeho osobní rekord 2.21.991 z roku 2014 by i letos stačil na pěkné umístění.

Víťa byl sběratelem umístění v první desítce, ale mimo bednu.  Jezdil převážně na litru a svou hořickou stopu zahájil čtvrtým místem už v roce 2004. Stejně dopadl i v roce 2005. Mimochodem to byla doba, kdy porážel Jirku Brože a Kamila Holána. Dojížděl třeba za Stefanem Holzem, který tehdy Zatáčky vyhrával.  V roce 2007 pak dojel devátý za Markem Červeným. Rok na to z toho bylo šesté místo na 600 v závodě, který vyhrál Michal Dokoupil jako své první Zatáčky.

V roce 2009 zajel na 600 páté místo a porazil třeba Victora Gilmora. Před ním dojel Michal Salač, Kamil Holán, Michal Dokoupil a Jirka Brož. Další rok se moc nedařilo. Na 600 byl až na 15. místě a na litru z toho bylo 8. místo. V roce 2011 se závody zrušily a v roce 2012 to bylo znovu 8. místo v litrech. V roce 2013 ve velmi dobré konkurenci 7. místo.

Vloni to ale přišlo. Závod se přerušil po páru Michaela Pearsona a jelo se už dost v podvečer, navíc nedlouho po dešti. Vítězslav Bican si toho dne dojel pro svou první a bohužel poslední bednu v Hořicích. Po deseti letech se tak dočkal prvního věnce.

Deset let patřil k nejlepším deseti jezdcům v královské třídě a to se počítá. Kdo se může takovou sérií pochlubit? Letos jel už v první kvalifikaci 2:21,9 (těsně pod hranicí svého osobáku) a vypadalo to na první řadu. Bohužel už si jí neužil. Věřím tomu, že tu desetiletou sérii v desítce by Vítězslav Bican dokázal ještě prodloužit. Osud tomu nepřál. Čest jeho památce.

Milan
comments powered by Disqus
http://www.rstmoto.cz